Spring naar inhoud

Duurzaam gebouw

De Stadsboerderij werd in 2010 gebouwd en is in 2011 geopend. Daarvoor stond er – sinds 1977 – een kinderboerderij. De Stadsboerderij is een prachtig voorbeeld van duurzaam bouwen en zit boordevol duurzame installaties en toepassingen. Hieronder enkele voorbeelden die je als bezoeker ook echt kunt zien en ervaren. 

 

Groen dak

Op het dak van de Stadsboerderij groeien mossen en vetplantjes. De speciale 'groeimat' zorgt voor voedingsstoffen en voldoende water. De plantjes hebben weinig verzorging nodig. Het dak werkt als een spons. Als het een keer flink regent dan vangt het groene dak het water op. De plantjes houden het regenwater vast. Er komt minder water op straat. 

Een groen dak vangt niet alleen water op. Er zijn nog meer voordelen. Het groene dak houdt warmte, kou en geluid tegen. Insecten vinden hun voedsel in de bloemetjes van de mossen en vetplantjes. Door het jaar heen verandert het dak van kleur door de verschillende soorten vetplantjes en mossen die bloeien. Dat ziet er ook nog eens heel mooi uit. Een groen dak kan ook op een schuurtje, plat dak, fietsen- of kippenhok.

 Groen dak

Isolatieschil

De Stadsboerderij is zo gemaakt dat er maar weinig energie nodig is om het hele gebouw te verwarmen. Dat komt omdat het gebouw een 'jas' aan heeft. Deze 'jas' noemen we de isolatieschil. De jas van het gebouw bestaat uit een groen dak, dikke ramen van drie lagen dik glas en 40 centimeter dikke muren gemaakt van hout en steenwol.

De warmte in het gebouw wordt goed vastgehouden; er ontsnapt bijna geen warmte naar buiten. Alleen in het gedeelte van het gebouw met de glazen kap, de Klimaatzone. Daar kan de warmte door de deuren naar buiten. Je kunt zien dat het heel dik glas is. Bekijk het raam bij de stallen maar eens, wanneer je de Stadsboerderij bezoekt.

Gebruik van regenwater

Op de Stadsboerderij spoelen we de toiletten door met regenwater. Onder de grond zit een opslagtank waar 5500 liter water in past. Het regenwater wat rondom de Stadsboerderij valt, wordt hierin opgevangen. Is de opslagtank leeg? Dan gebruiken we het water uit de sloot om het toilet door te spoelen. En als de tank te vol zit, stroomt het regenwater terug naar de sloot. Zo besparen we veel drinkwater!

Hergebruik regenwater

Klimaatzone

De Stadsboerderij maakt slim gebruik van de warmte van de zon. Je komt de Stadsboerderij binnen via de ruimte onder de glaskap: de Klimaatzone. Die ligt op het zuiden. Dankzij de gebogen vorm van het glazen dak valt de lage winterzon naar binnen en vangen we de warmte van de winterzon op. In de zomer houdt het glazen dak de hete zon juist tegen. In het glas zit een speciaal laagje metaal dat de warmte tegenhoudt en naar buiten stuurt.

Klimaatzone