Spring naar inhoud

Filter op Thema:

Nieuws

Aantal resultaten: 23

Nieuws

9 september 2024

Open Monumentendag

Komend weekend is het Open Monumentendag. Tijdens Open Monumentendag zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk. Ook Weizigt doet mee! Op zondag 15 september openen wij van 12.00 tot 17.00 uur de deuren van het historische Koetshuis. Kom een kijkje nemen en leer alles over de historie van deze bijzondere plek.

Buitenzijde van het Koetshuis

Buitenplaats Weizigt

Het Koetshuis was vroeger onderdeel van 'buitenplaats Weizigt'. Buitenplaatsen boden de rijke stedeling rust en ruimte. Tegenwoordig is er niet veel meer over van de oorspronkelijke buitenplaats Weizigt: alleen het woonhuis met orangerie en washuis, het koetshuis en een aantal landschapselementen (zoals de oude bomen) zijn bewaard gebleven.

Familie de Roo

In 1782 kwam buitenplaats Weizigt in bezit van familie de Roo. Henry Boudewijn de Roo (1859-1936) werd geboren op Weizigt en erft in 1886 de buitenplaats van zijn vader: Gerardus Johannes Hermanus de Roo. Henry en zijn vrouw zijn echte paardenliefhebbers. Daarom laat Henry nog hetzelfde jaar Koetshuis Weizigt bouwen.

Activiteiten

Op zondag 15 september kun je het Koetshuis van binnen bewonderen. Speciaal voor deze Open Monumentendag lieten we drie informatieve panelen maken waar je alles kunt lezen over Buitenplaats Weizigt, familie de Roo en de tijd waarin zij leefden. Onze enthousiaste vrijwilligers staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Welke koetsen denk jij dat familie de Roo gebruikte? Kinderen kunnen bij ons een opdracht doen voor de kinderspeurtocht. Heb je de opdracht goed gedaan? Dan krijg je een stempel. De volle stempelkaart kun je inwisselen voor een leuke prijs bij het VVV-kantoor. 

Om 13.30 uur, 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur is er muziek van Duo Gaitar: een mix van chanson, jazz en Braziliaanse muziek door Rutger Mathys en Marijn van der Linden.

Let op: Open Monumentendag is op zaterdag 14 en zondag 15 september. Het Koetshuis is alleen op zondag geopend voor publiek. Op zaterdag 14 september is het dus niet mogelijk om het Koetshuis te bezoeken in het kader van Open Monumentendag.

Illustratie Buitenplaats Weizigt