Spring naar inhoud

Filter op Thema:

Nieuws

Aantal resultaten: 30

27 september 2024

Dordtse scholen op bezoek bij de boer

Beleef het en Eet het! Deze en volgende maand gaan in totaal 6 klassen van Dordtse scholen op bezoek bij boer Martin in Strijen. Hier ontdekten de kinderen hoe gewassen groeien én hoe leuk en lekker het is om je eigen groenten te oogsten, te bereiden en op te eten. 

Kinderen in het veld met kruiwagens

Zelf oogsten én proeven

Gisteren waren de kinderen van de Vrije School aan de beurt. Boer Martin uit Strijen heeft op zijn boerderij een perceel van 3 hectare ingericht als een soort mini-boerderij, onder de naam 'Beleef het en Eet het'. 

De leerlingen kregen na aankomst eerst uitleg over de boerderij. Daarna mochten ze met een kruiwagen het land op. Daar heeft boer Martin uitleg gegeven over alle verschillende gewassen die er groeien. De kinderen mochten vervolgens zelf de groenten oogsten. Alles wat ze geoogst hebben mocht in de kruiwagen en na afloop mee naar huis.

Na ruim 2 uur op het land, keerden de kinderen terug naar de tent aan de rand van de akker. Daar wachtte een gezonde snack en wat te drinken. Vervolgens verzorgde Petra Wevers van KrachtigBuiten een kookworkshop met de groenten die de kinderen net geoogst hadden. 

Samen hebben ze een lekkere boerenomelet gemaakt en uiteraard ook opgegeten.

Gezonde leefstijl stimuleren

Dit is alweer het derde jaar dat dit project plaatsvindt. Eva Baars (adviseur Duurzaamheidseducatie bij Weizigt): "elk jaar is het een groot succes omdat de kinderen echt met de handen in de klei mogen. Ze mogen ruiken, voelen en proeven. Vorig jaar waren de kids zo enthousiast dat ze de bietjes recht van het land in hun mond staken. Heel erg leuk om te zien! 

We willen met dit project een gezonde leefstijl stimuleren maar ook de kennis rondom ons eigen voedsel vergroten. Als kinderen gezien hebben hoe groenten groeien en ze zelf hebben mogen oogsten, hoe groter de kans dat ze zelf ook groenten gaan eten." 

Het bezoek aan de boer wordt gefinancierd vanuit het programma Groen doet goed aangevuld met een bijdrage van Jong Leren Eten. Deze bijdrage vragen de scholen zelf aan. Deze bijzondere excursie kan hierdoor kosteloos aan de scholen aangeboden worden. 

"Vorig jaar waren de kids zo enthousiast dat ze de bietjes recht van het land in hun mond staken."

Eva Baars, adviseur Duurzaamheidseducatie Weizigt

Kinderen bereiden samen een gezonde lunch